Mikä on kajakki ?

mikä on kajakki
mikä on kajakki

Kajakki on pieni ja kapea vene, jota pääasiallisesti liikutetaan ihmisen voimalla meloen kaksilapaisella melalla. Vene on suunniteltu hyvin merellä liikkumiseen – nopea, melalla helposti ohjattava, kevyt ja väärinpäin kääntyminen ei ole vaarallista. Perinteisessä kajakissa on peitetty kansi sekä yksi tai monta ohjaamoaukkoa. Jokainen istuinpaikka on omassa ohjaamossa ja aukon peittämiseen käytetään aukkopeitettä, joka estää veden pääsyn kajakin sisälle. Aukkopeitteen ansiosta on mahdollista tehdä myös eskimökäännöksiä .

Ensimmäiset kajakit valmistettiin metsästäjien toimesta, jotka käyttivät niitä järvissä, joissa, merillä sekä valtamerien rannikoilla. Kajakkien valmistukseen käytettiin aluksi eri eläinten nahkoja puisen ja valaan luurangon rungon ympärille. Kajakin iän arvioidaan olevan melkeinpä 4000 vuotta.

Kajakkien tärkeimmäksi ominaisuudeksi oli mahdollisimman äänetön ja huomaamaton liikkuminen metsästyksen aikana. Toisena tuli varmuus merellä. Tietysti onnistuneen metsästysretken jälkeen kajakkiin piti mahtua myös saalis (tai ainakin osa siitä).

Vain yhtä kajakkimallia ei ollut – eri alueilla oli erilaiset sääolosuhteet, tavat, saalistettavat eläimet sekä etäisyydet.
Nykypäivänä kajakkeja käytetään enemmänkin harrastus- sekä urheiluvälineenä ympäri maailmaa.

Lue lisää : Linkki

mikä on kajakki