Melonta

melonta

Eräs parhaimmista keinoista irtautua arjesta on kanoottiretki luonnossa. Mitä isompi seura, sitä mielenkiintoisempi ja monipuolisempi on matka. Laatuaikaa retken muodossa voi viettää perheen, kavereiden, työkavereiden tai miksei jopa treffikumppaninkin kanssa. Isomman joukon kanssa pitäisi huomioida veneiden määrä ja koko, ettei kukaan joutuisi jäämään yksin rannalle vilkuttamaan. Kanoottimatkasta suoriutuu jokainen, vaikkakin lasten, vanhempien ihmisten ja aloittelijoiden kannattaisi pysyä loitommalla koskeista sekä muista vaaratekijöistä ainakin aluksi. Kokeneemmat retkeilijät tekevät monipäiväisiä retkiä, ottaen mukaan teltat, ruuat sekä muun tarvittavan varustuksen.

melonta

Mukana pitää olla pelastusliivi, ettei kenenkään osalta matka loppuisi hassusti. Lisäksi varalla voi olla myös vähän lämpimämpää puettavaa, mieluiten vedenpitävässälaukussa. Isoimmat matkatavarat voi pitää istuinten alla, sitoen ne sinne kiinni. Puhelimet, kamerat ja muu pieni elektroniikka pitää olla niitä varten suunnitelluissa vedenpitävissä kasseissa, vaikkakin mahdollisuuksien mukaan kannattaa jättää arvokkaat laitteet kotiin, jotta niistä ei tarvitse huolehtia ja voi nauttia retkestä täysin rinnoin!

melonta

Muista!
* Kanootissa seisomista tulisi välttää, se loppuu lähes tulkoon aina pienellä uintireissulla.
* Jos jokin este pitää alittaa (esimerkiksi matala puunoksa), tulisi aina kumartua eteen tai taaksen, ei sivuille.
* Oksista ei myöskään kannata tarttua kiinni, äkkinäinen painopisteen muuttuminen muistuttaa pian soutajaa veden lämpötilasta.
* Selän pitäisi olla istuessa suorassa tai kovera, muuten väsyy turhan nopeasti.
* Aloittelijan kannattaa ottaa mukaan joku kokeneempi, ihan vain taakse istumaan ja ohjailemaan.

melonta

Oikeassa melomistekniikassa aloitetaan veto mahdollisimman edestä, pitäen melaa vedon aikana pystyasennossa ja lopettaen veto lantion kohdalla. Kanootin saa käännettyä helposti ympäri työntäen alkupäästä poispäin ja vetäen häntäpäästä itseään päin. Takana istuva yleensä ohjaa, jättäen lopussa melan mahdollisimman taakse ja liikkuen eteenpäin pienillä liikkeillä. Näin tehtäessä syntyy jarruttavaa voimaa vähiten. Jos kanootti pitää kääntää nopeasti, työnnetään melalla häntäpäästä pois päin, tämä kylläkin myös jarruttaa tuntuvasti enemmän. Jarrutus onnistuu meloen väärinpäin. Kanoottia on helpompi ohjata sisäkurvista.

melonta

Isomman nopeuden saavuttamiseksi voi käyttää myös tavallisen melan sijaan kajakin melaa, jota pitää edessä istuva. Jos haluaa tehdä retkestä jännittävämpää, molemmilla melojilla voi olla kaksipäiset melat. Melan ja airon valinnassa pitää ottaa huomioon myös, ajetaanko kanootilla isoissa ja leveissä vesistöissä vai sen sijaan kapeissa ja kivisissä vesistöissä. Muovisilla lavoilla varustetut melat ja airot ovat tuntuvasti iskunkestävämpiä kuin vastaavasti puiset.

melonta

Veteen mennessä voi seurata, että kanootin etupää on jo menosuunnassa. Viimeisenä kanoottiin istuu takana istuva, joka pitää kanootin oikeassa asennossa, kunnes muut pääsee paikoilleen. Ajosta tullessa tämä tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. Kanootista nousee ensimmäisenä etummainen istuja, joka pitää kanootin paikoillaan ja oikeassa asennossa kunnes muut ovat nousseet. Kanoottia kääntäessä pitäisi se ensiksi kääntää kyljelleen ja vasta sitten nostaa vedestä. Nostaessa kanootti auton katolle, kannattaa se mahdollisuuksien mukaan kääntää väärinpäin, jotta siihen ei tulisi lisäkiloja sadevedestä.

melonta
melonta